Gemensam planering

Efter att ha spenderat mycket tid på flygplan och resande fot ar det skönt att igår kväll komma fram till Quilemane som ligger i de norra delarna av Mocambique. På flygplatsen möttes vi av våra värdar och togs på en bilfärd av sällan skådat slag. Väl framme en snabb incheckning senare påbörjade vi våra diskussioner innan vi ganska snabbs somnade under våra myggnät.

Idag har dagen bestått presentationer av vilka vi är och vilka roller vi har. Vi har också delat erfarenheter och tankar kring hur vi kan finna områden att samarbeta kring.

Utmaningarna som uttrycktes idag var:

  • Vattentillgång, infrastruktur och sannitet.
  • System för sopsortering fungerar inte.
  • Dräneringssystem fungerar inte. Skövling har medfört förskjutning av landmassor
  • Behov av att konkretisera en lokal läroplan
  • Lärarfortbildningen behöver utvecklas

Det känns som att vi i ovanstående punkter funnit en hel del bitar där våra kompetenser överlappappar och projekt kan vara möjliga.

Imorgon väntar besök i Quilemane vilket kommer att skapa ännu bättre förståelse för de utmaningar man står inför. På schemat står bland annat skolbesök och besök på diverse kommunala inrättningar. Hemma är det kanske svårt att förstå förutsättningar för provinsen men en jämförelse mellan en lärarlön här och hemma är att här tjänar en lärare ca 5000Meticais och hemma mellan 250000-300000Meticais/månad. Självklart är levnadskostnaderna olika men att överleva på ca 80 dollar/månad är inte så lätt. De stora skillnaderna gör det så klart tufft att alltid förstå varandra och varandras utmaningar.

Vi tycker det är jobbigt när vi här nere inte bara kan koppla upp oss som vi är vana vid från Sverige. Hur svårt är det inte då att förstå en hel kommun eller ett helt land.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s